Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο "Αριστερισμός". Μέρος 1ο. Εισαγωγή-"Αριστερόμετρο"



Η κατάσταση

Η χώρα βρίσκεται εδώ και μήνες στον αστερισμό του Μνημονίου.

Τρίχες.

Η χώρα βρίσκεται από αμνημονεύτων ετών στον αστερισμό της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ, πολιτικής που εντείνεται και επιταχύνεται από το μνημόνιο, δηλαδή στον αστερισμό του καπιταλισμού, και μάλιστα αυτού που πεθαίνει (άντε να δούμε) και επιχειρεί να μας πάρει μαζί του. Τα μέτρα που παίρνονται είναι πιο έντονα και συμπυκνωμένα με τάση ξεπατώματος ότι ψιλοκατάκτησης είχε ακόμα μείνει όρθια. Γι’ αυτό χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση για την αντίσταση και την συνεπαγόμενη γενική αντεπίθεση για να δούμε άσπρη μέρα. Στον αστερισμό του «μνημονίου», λοιπόν;

Από τον Αστερισμό στον Αριστερισμό

Ωστόσο, σε μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό, υπάρχουν κάποιες μικρές νησίδες, κουκίδες στον πολιτικό χάρτη της χώρας που όλοι έχουμε πέσει πάνω, κάποια στιγμή, στα φοιτητικά ή τα ύστερα χρόνια μας. Κάποιες ιερογλυφικές συντομογραφίες με τρία ή περισσότερα γράμματα, ολότελα άγνωστες και περιβαλλόμενες από πέπλο μυστικισμού, κάποια ευφάνταστα συνθήματα σε μισογκρεμισμένους τοίχους με μυστηριώδεις υπογραφές. Όλοι μας έχουμε συναντήσει ανθρώπους με τζίβες και γωνιώδη γένια, λεπτεπίλεπτες κοπελίτσες τυλιγμένες σε μωβ υφάσματα, οπαδούς της Reggae και του Ska, που χαρακτήριζαν τους Deep Purple και τους Iron Maiden «κνίτικα» συγκροτήματα.

Δεν είναι αναρχικοί (μάλλον, συνήθως, λογικά, εεε… δεν ξέρω).

Ποιοί είναι όμως;

Είναι οι «Α-ΡΙ-ΣΤΕ-ΡΙ-ΣΤΕΣ».

Υπάρχουν εύλογες ερωτήσεις για αυτούς:

Γιατί είναι τόσοι πολλοί;

Πότε αρχίνισε ο πρώτος;

Από πού ξεφύτρωσε η Ανταρσύα;

Γιατί υπάρχουν δύο «μουλού» και σε τι διαφέρουν;

Τι σόι φρούτο είναι τα ΕΑΑΚ;

O Άρης ήταν πράγματι «κομμουνισταράς»;

Τι είναι οι «συνιστώσες» του Σύριζα;

Γιατί μαλώνουν και μεταξύ τους;

Είναι τρεις μαζί με τον κούκο ή χωρίς αυτόν;

Πόσο «Πασόκοι» είναι τελικά;

Πότε θα πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ;

Πότε θα κάνει ξαστεριά;

Αυτά και άλλα ερωτήματα (φλέγοντα) που βασανίζουν τους αναγνώστες και εν γένει το ρημάδι το γίγνεσθαι θα επιχειρήσει να απαντήσει το Φιλολαϊκό blog, με σεβασμό στον Έλληνα καταναλωτή και γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.


Και γιατί ρε laiko stroma το κάνεις αυτό; Τι σου φταίξαμε εμείς οι αριστεριστές;

Οι «αριστεριστές», δεν μου φταίξανε σε τίποτα (έχω και φίλους από δαύτους, είναι άνθρωποι ξέρετε, με σάρκα και οστά). Ο αριστερισμός όμως μου την έδινε στα νεύρα από μικρό, ψυχολογικά και λιγάκι ατεκμηρίωτα. Όταν διάβασα, έμαθα γι’ αυτόν και έδρασα, ζυμώθηκα παραδίπλα από αυτόν η άντίθεσή μου σε αυτόν έχασε τα νεανικά, βουρλισμένα και ασαφή χαρακτηριστικά, αλλά κέρδισε σε ουσία, λογική επεξεργασία, επιστημονική τεκμηρίωση.

Το «Σύντομο Εγχειρίδιο του Αριστερισμού» ήταν ένα project που τριγύριζε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν καμιά δεκαριά, πριν πατήσω το πόδι μου σε φυτώρια αριστερισμού όπως ΑΕΙ-ΤΕΙ κλπ. Κρατούσα σημειώσεις, μάζευα έντυπα, συνομιλούσα με ανθρώπους του χώρου, χωρίς να πάψω να βρίσκομαι σε διαπάλη στον χώρο σπουδών-χώρο δράσης μου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν ήθελα να προχωρήσω σε μια τέτοια γραπτή αποτίμηση. Τώρα που είμαι στο πτυχίο πιστεύω είναι καλή στιγμή.

Ετυμολογική διευκρίνιση

Προτίμησα να βάλω σε εισαγωγικά την λέξη «Αριστερισμός» όχι γιατί ο όρος αυτός είναι αντιεπιστημονικός ή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά αντίθετα γιατί πολλές από τις οργανώσεις και τα κόμματα όχι μόνο δεν αποτελούν δείγματα αριστερού οπορτουνισμού αλλά βρίσκονται απείρως δεξιότερα του ΚΚΕ σε όλα τα ζητήματα ακόμα και σε φραστικό-διακηρυκτικό επίπεδο καταλαμβάνοντας επάξια τον τίτλο των «δεξι-ιστών», νεολογισμό δημιουργημένο από εμένα, ο οποίος και απεικονίζει σωστότερα τον χαρακτήρα και την πολιτική των οργανώσεων αυτών. Όμως ο βασικός λόγος που κάποιος κατατάσσεται στην κατηγορία του κλασσικού «αριστεριστή» ή του μοντέρνου «δεξιοαριστεριστή» δεν είναι οι διακηρύξεις, αλλά η δράση και η θέση που παίρνει στην διεξαγόμενη ταξική πάλη. Οι πάντες άλλωστε γνωρίζουν ότι και ο γνήσιος αριστερισμός, όσο καλοπροαίρετος και αν είναι (και δεν είναι πάντα) μπορεί να είναι αρκετά επιζήμιος για το εργατικό-λαϊκό κίνημα, μολονότι δεν αποτελεί τον κύριο εχθρό μέσα στο κίνημα (αυτός ήταν και παραμένει ο καθαρά αστοποιημένος δεξιός οπορτουνισμός (Συνασπισμός και πιο «κραγμένα» Δημ. Αριστερά κλπ). Πάντως «γνήσιος» αριστερισμός παλαιάς κοπής, δηλαδή του τύπου «από τον πολύ αριστερισμό στουκάρω στον τοίχο» δεν πολύ-υπάρχει σήμερα, όλοι προσπαθούν να παίξουν ένα πιο ευέλικτο και «σύγχρονο» παιχνίδι στην πολιτική σκακιέρα. Τους κατανοώ...



Που μπορεί κάποιος να τους συναντήσει

Μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι οργανώσεις αυτές εκφράζονται κατά βάση από την (τα) Ε.Α.Α.Κ. (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση), την ΑΡ.ΕΝ. (Αριστερή Ενότητα) άλλα και άλλους φορείς.

Στο χώρο των εργαζομένων, όπως είναι φυσικό, οι δυνάμεις τους είναι περιορισμένες, με εξαίρεση κάποιες κατηγορίες επιστημόνων, εκπαιδευτικών κλπ, ενώ έχουν κάνει κάποια δειλά βήματα στους χώρους της ελαστικοποιημένης-επισφαλούς εργασίας μαζί με αναρχικές-αντιεξουσιαστικές ομάδες. Διατηρούν κάποιες θέσεις σε πρωτοβάθμια σωματεία ενώ ελέγχουν και μερικά από αυτά.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων συμμετέχουν στα δύο εκλογικά σχήματα του αμφίπλευρου οπορτουνισμού στη χώρα μας, τον κατεψυγμένο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς), οι πιο «νερόβραστες», και την φρεσκότατη ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή), οι πιο «πυρίμαχες», που είχε και ένα εκλογικό αποτέλεσμα ψιλό-της-προκοπής στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.



Πραγματικότητα vs Γραφικότητα

Επέλεξα στο «Εγχειρίδιο» να αναφερθώ σε οργανώσεις που υπάρχουν σήμερα, έστω και σαν «σφραγίδες» και όχι σε σχήματα του παρελθόντος γιατί τότε δεν θα έφταναν ούτε όλα τα blog της χώρας να χωρέσουν το μελάνι. Ωστόσο αναφέρονται αρκετά ιστορικά στοιχεία για να γίνεται κατανοητή η καταγωγή και η πορεία τους.

Οι περισσότερες από τις οργανώσεις που αναφέρονται είναι ενεργές και εμφανίζουν μια «άλφα» δράση και μια κάποια οργανωμένη δύναμη (κάποιων εκατοντάδων ή δεκάδων ή …μονάδων ψυχών). Μερικές, όμως αποτελούν ουσιαστικά οργανώσεις «φαντάσματα» του παρελθόντος, με τα στελέχη τους να αναπολούν περασμένα «μεγαλεία» άλλων εποχών.

Ορισμένες οργανώσεις έχουν ένα βαθμό σοβαρότητας, ενώ άλλες είναι αρκετά «γραφικές», για να μην πω «απάλευτες» και «άκυρες» (που βασικά, το λέω). Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχωρίσει τις γραφικές από τις «κανονικές» σε αυτό τον χώρο. Τα πράγματα είναι ρευστά, και οι αλληλοκατηγορίες για «προδοσία των επαναστατικών αρχών» (αλλά και πιο πεζές κατηγόριες) και άλλα τοιαύτα, είναι σύνηθες φαινόμενο, όταν βέβαια ξεκλέβουν λίγο χρόνο από το να «την λένε» στο ΚΚΕ.

Στο «Εγχειρίδιο» δεν περιλαμβάνεται ανάλυση του χαρακτήρα των φοιτητικών, συνδικαλιστικών και εκλογικών συλλογικοτήτων που τυχόν συμμετέχουν (πχ. ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, Παρεμβάσεις, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ). Κάτι τέτοιο θα πλάτιαζε το ήδη ευρύ πλαίσιο του αφιερώματος, θα περιείχε επαναλήψεις κλπ. Σε κάθε περίπτωση η στοιχειώδης μελέτη του «Εγχειριδίου» δίνει σαφείς απαντήσεις και σε αυτά τα ζητήματα. Η άποψη του Φιλολαϊκού blog για τα συλλογικά αυτά μορφώματα είναι πρακτικά (τηρουμένων των αναλογιών) η συνισταμένη των απόψεων για τις οργανώσεις που τα συναποτελούν, επί ...το χειρότερο, και αυτό διότι σχεδόν κάθε συμμαχία σε αυτό το χώρο γίνεται στη βάση της γραμμής της ...δεξιότερης-οπορτουνιστικότερης οργάνωσης που συμμετέχει σ’ αυτήν.



Ποιος έχει το καλύτερο κιτάπι

Η συντριπτική πλειονότητα των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αποτελείται από θραύσματα παλιότερων διασπάσεων-αποχωρήσεων από το ΚΚΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και μπορούν να καταταχθούν σε διάφορα ρεύματα που προέκυψαν στον αιώνα που πέρασε.

Υπάρχουν λοιπόν οι τροτσκιστικές οργανώσεις, αρκετές τον αριθμό (παλιά τους τέχνη κόσκινο). Η βιομηχανία παραγωγής τροτσκιστικών οργανώσεων ξεκίνησε πρώτη, από τη δεκαετία του ’20 κι όλας. Οι «τρότσκες» γενικά χωρίζονται σε παραδοσιακούς (που κρατάνε ψηλά τη σημαία του Λέοντα) και νεότερους, που προτείνουν να συμπληρωθεί ο Λέοντας με πιο σύγχρονες (ο Θεός να τις κάνει) αναλύσεις. Παλιότερα «τροτσκισμός» σήμαινε «καραμπινάτος αριστερισμός». Στην συνέχεια θα δούμε ότι αυτό δεν ισχύει και πολύ σήμερα, το αντίθετο.

Δεύτερες σε ποικιλία έρχονται οι μαοϊκές οργανώσεις, οι λεγόμενες παλαιότερα «φιλοκινεζικές» οι οποίες προέκυψαν ως πρόπλασμα, τη δεκαετία του ’60 μετά τη ρήξη στις σχέσεις ΕΣΣΔ-Κίνας. Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) έγιναν γνωστές ως «μ-λ» οργανώσεις γιατί ντεμέκ κράτησαν ψηλά τη σημαία του μαρξισμού-λενινισμού κλπ, ενώ στην Ασία συνηθίζουν να γράφουν και το «μαοϊκό» έτσι για να χαίρονται. Χωρίζονται και αυτοί σε «τέντα» μαοϊκούς (χειρότεροι) που κρατάνε όλα τα κιτάπια του Μάο και τους πιο κριτικούς που δεν αποδέχονται την τελευταία περίοδο του και τους άμεσους διαδόχους του.

Υποκατηγορία θα έλεγα, «ατελών μαοϊκών» αποτελεί και η ομάδα των «σταλινο-χοτζικών», οργανώσεων δηλαδή που στην αρχή της «καριέρας» τους αποδέχονταν τον Μάο και υιοθετούσαν την αντισοβιετική του στάση αλλά αργότερα ακολούθησαν τον Εμβέρ τον Χότζα, εξ Αλβανίας, όταν τα «έσπασε» και με την Κίνα. Στην Ελλάδα, αυτές οι οργανώσεις αποκρυσταλλώθηκαν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Στον χώρο του δεξιού αριστερισμού, όπως τον όρισα προηγουμένως, βρίσκονται οργανώσεις ευρωκομμουνιστικών καταβολών, που ποικίλουν σε καταγωγή καθώς και στο ιδεολογικό μίγμα που κατασκεύασαν. Πχ. υπάρχουν οργανώσεις ευρωκομμουνιστικές που έβαλαν στο μίξερ και λίγο Μάο. Θα δούμε τι σόι κέικ έφτιαξαν παρακάτω.

Εκτός αριστερίστικου συναγωνισμού και σε μεγάλο βαθμό ελληνικό φαινόμενο, αποτελούν οι «ελευθεριακές» οργανώσεις, ή αλλιώς οργανώσεις που ‘έκαναν «στη μπάντα» την ιδεολογία (και άλλα τέτοια ξεπερασμένα) και είπαν να το ρίξουν στον εμπειρισμό και τον αγνωστικισμό. Πατριάρχης των εν λόγω οργανώσεων και μεγάλο «πουλέν» του Φιλολαϊκού blog και εμού προσωπικά είναι και η γνωστή οργάνωση (ρεύμα παρασυρμένο) που ανοίγει το 2o μέρος του «Εγχειριδίου».

Τέλος, υπάρχουν οργανώσεις-ομάδες περιορισμένης εμβέλειας που δεν χωράνε στις παραπάνω κατηγορίες, «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό».



Ένας πίνακας που έχει ψωμί

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μία γεύση για την ιδεολογική ταυτότητα των οργανώσεων που περιλαμβάνονται στο «Εγχειρίδιο» (σημειωτέον ότι κάποιες ταιριάζουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες αλλά δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας)



Η καταμέτρηση, λήγοντας απέδωσε τα εξής:

Σύνολο εν Ελλάδι υπαρκτού Αριστερισμού:

27 (και στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν)

Μεγάλες (και σίγουρες) οργανώσεις:

8 (οχτώ)

  1. Ν.Α.Ρ.
  2. Κ.Κ.Ε. (μ-λ)
  3. Μ-Λ Κ.Κ.Ε.
  4. ΑΡ.ΑΝ.
  5. ΑΡ.Α.Σ.
  6. Σ.Ε.Κ.
  7. Δ.Ε.Α.
  8. Κ.Ο.Ε.

Μικρές (και θαυματουργές) οργανώσεις:

19 (δεκαεννιά)

  1. Ε.Ε.Κ.
  2. Ε.Κ.Κ.Ε.
  3. Ο.Κ.Δ.Ε.
  4. Ο.Κ.Δ.Ε.-Σπάρτακος
  5. Κόκκινο
  6. Α.Π.Ο.
  7. Ρόζα
  8. Ξεκίνημα
  9. Α.Κ.Ο.Α.
  10. Κομμουνιστική Ανανέωση
  11. Κ.Ε.Δ.Α.
  12. Κόντρα
  13. Οικολόγοι-Εναλλακτικοί
  14. Κ.Ο. Ανασύνταξη
  15. Ε.Α.Μ.
  16. Α.Κ.Ο.-Σ.
  17. Κ.Α.Κ.Κ.Ε. 1918-55
  18. Ε.Κ.Κ.-Ποσαδιστές
  19. Ο.Α.Κ.Κ.Ε.



Μα είναι δυνατόν; Έβαλες τον Μήτσο στους μεγάλους και τον Σάββα στους μικρούς;

Η τοποθέτηση των οργανώσεων στη μία ή την άλλη λίστα είναι αποτέλεσμα μεγέθους. Είναι αυτό που λέμε, ότι «το μέγεθος μετράει». Ωστόσο αυτό δεν είναι απολύτως αληθές (στο αφιέρωμα). Η ΑΚΟΑ πχ. ενδεχομένως έχει περισσότερα μέλη απ’ την ΑΡΑΣ, μόνο που κάποιες οργανώσεις πρέπει να εξεταστούν σε ζευγάρια. Συγκεκριμένα οι ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ (σχέση μίσους και πάθους) και οι ΣΕΚ και ΔΕΑ (για μια Ελλάδα νέα). Δεν ξεχνάμε και τα δύο Μ-Λ. Φυσικά, η δικαιοσύνη σε αστικό καθεστώς είναι κάτι ανέφικτο. Για ορισμένους το Φιλολαϊκό blog έχει μεγαλύτερο πλούτο στοιχείων και μια πληρέστερη άποψη. Πάντως υπάρχουν και «μικροί» που κάνουν περισσότερο ντόρο απ΄ όσο τους αναλογεί και το Φιλολαϊκό blog θα τους ανταμείψει.

Υπάρχουν και άλλοι ή μόνο αυτοί;

Μετά από την έρευνα των τελευταίων μηνών δεν προέκυψαν άλλες άξιες λόγου οργανώσεις στη χώρα μας. Αν υπάρχει πάντως κάποια χρήσιμη πληροφορία υπαρκτής, επαναλαμβάνω, υπαρκτής σήμερα οργάνωσης, ομάδας, γκρούπας, σέχτας επαναστατών ή άλλων, ας τεθεί υπ’ όψιν του blog και θα πράξουμε τα δέοντα (μάλλον).

Μία ριψοκίνδυνη απόπειρα. Το «Αριστερόμετρο»

Πολύς λόγος γίνεται για την αριστεροσύνη, την αριστερότητα, το αριστεραριό που διέπει τις διάφορες οργανώσεις. Το ερώτημα «Μα ποιός είναι πιο αριστερός τελοσπάντων;» έχει αφήσει άυπνο, πολύ κόσμο. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών και σε ένα αίνιγμα ετών, το Φιλολαϊκό blog σπάει τα παγωμένα, υπερβαίνει τα εσκαμμένα και κονιορτοποιεί τα τετριμμένα, παρουσιάζοντας το «Αριστερόμετρο». Το «Αριστερόμετρο» είναι ένας δείκτης που δεν έχει ματαδεί ανθρώπου μάτι. Είναι ο οβελίσκος, ο ακρογωνιαίος λίθος, το σημείο μηδέν απ’ όπου θα εκκινούν εφεξής όλοι οι πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι του είναι και του γίγνεσθαι. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένας αέρας κοπανιστός που σκαρφίστηκα γιατί η χυδαία πολιτική γεω-τοπογραφία είναι ένα ανέκδοτο που δεν έχει σχέση ούτε με την πολιτική, ούτε με την πραγματικότητα.

Σε μία πρόχειρη λοιπόν, όντως αντιεπιστημονική και αντιδιαλεκτική τοποθέτηση, οι οργανώσεις και κόμματα του εξωκοινοβουλευτικού χώρου μπορούν σύμφωνα με την άποψη εμού, του laikou stromatos, και μόνο, να τοποθετηθούν ως εξής:

από «αριστερά» προς τα «δεξιά»



Βεβαίως ο «αριστερισμός» βγαίνει και σε ανάμικτες καταστάσεις, όπως πχ. υπεραπαναστατική αερολογία-διαχειριστική δράση (πχ. Μ-Λ ΚΚΕ) ή συμβιβασμένη αερολογία-τυχοδιωκτική δράση (πχ. ΑΡΑΣ) ή κάποιο άλλο μίγμα. Στο κάτω-κάτω «αριστεριστές» είναι ότι θέλουν κάνουν, δεν θα τους κρατήσει κακία κανείς.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από αυτό το πρόχειρο, και επαναλαμβάνω καθόλου επιστημονικό «Αριστερόμετρο» η πλειοψηφία των ντεμέκ «επαναστατικών» και έξτρα «αντικαπιταλιστικών» οργανώσεων τοποθετείται στο χώρο του δεξιού οπορτουνισμού, σε μια μοίρα ελάχιστα καλύτερη απ’ αυτή του Συνασπισμού. Αυτό ισχύει ειδικά για την μάζα των τροτσκογενών οργανώσεων, οι οποίες κατά βάση έχουν συσπειρωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και δεν νομίζω ότι μπορούν να μου ζητούν «τα ρέστα» που τους τοποθέτησα εκεί. Άλλωστε όταν ψηφίζεις κριτικά… Σημίτη (πόσο κριτικά άραγε), δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να σου δίνω τον τιμητικό (?!) τίτλο του «αριστεριστή».

Αυτό, ήταν το 1ο Μέρος του «Εγχειριδίου».

Let the fight begin! Σχόλια, παρατηρήσεις, επευφημίες, κράξιμο, όλα αλογόκριτα (σχεδόν), γιατί η άποψη σας έχει δύναμη! (λέμε τώρα)

Μην χάσετε την Παρασκευή 18 Μαρτίου, το 2ο Μέρος του πονήματος «Σύντομο Εγχειρίδιο του Αριστερισμού στην Ελλάδα» με την αναλυτική παρουσίαση των 8 μεγαλύτερων οργανώσεων. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: ιστορική διαδρομή, ιδεολογικές αρχές, δομή-λειτουργία, πολιτικές θέσεις-σημερινή δράση, ηγετικές φυσιογνωμίες, βαθμός πασοκότητας (πασοκόμετρο), στάση απέναντι στο ΚΚΕ, σύντομα συμπεράσματα

στις 18 Μαρτίου 2011...

Ο Αριστερισμός. Μέρος 2ο. Οι Μεγάλοι (και σίγουροι).

* λόγω προσωρινών τεχνικών και άλλων δυσκολιών, το 2ο Μέρος του Εγχειριδίου θα αναρτηθεί τελικά στις ...

Stay tuned

100 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε Κουκουες εισαι??

TRASH είπε...

Εχεις κάνει ένα τεράστιο λάθος κατατάσωντας την "Κόντρα" στις "ελευθεριακές" οργανώσεις.
Η "κόντρα" δεν είναι παρά η συνέχεις της τιμημένης (Σταλινικής-Χοντζικής) ΣΑΚΕ που κράτησε ψηλά την αντιρεβιζιονιστική σημαία του Ενβέρ Χότζα, όταν οι άλλοι μουλούδες ήταν ακόμα κολημένοι στον Μάοϊκό ρεβιζιονισμό.
Παρακαλώ διορθώστε άμεσα.
Ακόμη, με την παράλειψη της ΣΑΚΕ από τις φιλοΧοτζικές οργανώσεις, θα κάνετε να τρίζουν τα κόκκαλα του σύντροφου Ίσνι Κάπο (καμία σχέση με τον Κάππο).
Και η δεύτερη διόρθωση επιβεβλημένη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

TRASH είπε...

ΥΓ
ακόμη στην κατηγορία "Χότζα-Σταλινισμός" πρέπει να περάσει και η "Ανασύνταξη"

Λαϊκό Στρώμα είπε...

@ Ανώνυμος 13:08

Βεβαίως, από χρόνια.


@ trash

Είναι αλήθεια ότι υπερταλαντεύτηκα σχετικά με την κατάταξη της "Κόντρας", αλλά προτίμησα αντί της ιδεολογικής καταγωγής, να δώσω βάρος στην τρέχουσα οργανωτικο-πολιτική κατάσταση.

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Αγαπητέ Trash, η ΚΑΚΚΕ 1918-55 είναι η Ανασύνταξη που λες (Κίνηση για την Ανασύνταξη κλπ κλπ). Η άλλη Ανασύνταξη, είναι άλλη Ανασύνταξη, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Ανασύνταξη, διότι πριν δεν ελέγετο Ανασύνταξη.

Αναυδος είπε...

Σαν πρωτο σχόλιο πιστεύω ότι αποφεύγεις να ανοιξεις το μέγα θάμα που λεγεται ΔΗΚΚΙ. Αν και πσαοκογενες νομίζω ότι θα έπρπε να περιληφθεί στο αφιερωμα. Επίσης καμία αναφορά στην ΑΝΑΣΑ και την ΕΟΣ λίγος σεβασμός στη νιοστή συνιστωσα του Συριζα

propagitor είπε...

κλαίω!

JohnyQ είπε...

έχω πέσει από την καρέκλα!

ένας στρατολάτης είπε...

Καλά, το "αριστερόμετρο" είναι πραγματικά η κορωνίδα της διαλεκτικής προσέγγισης του ερωτήματος "ποιος αλήθεια είμαι εγώ και που πάω;". Θυμάμαι προ αμνημονεύτων ετών στο λύκειο που κάναμε ένα αντίστοιχο ατομικό αριστερόμετρο όπου τοποθετούσαμε τον εαυτό μας.
Πάντως μπλέκεις μέσα κάτι εξαμβλώματα σαν την ΟΑΚΚΕ, είναι λίγο προβοκατόρικο, έ; Παραδέξου το!
Αλήθεια, η ΑΚΕΠ που είναι;

Ανώνυμος είπε...

Όπα ρε νεό-κνίτη!!!

Πήγαινε σφύρα καμια εργασιακή ειρήνη στους Ολυμπιακούς Αγωνες κ μετά άσε την σοσιαλδημοκρατία να σαρώνει συνδικάτα κ ενώσεις ενω εσυ κάνεις κριτική στους αριστεριστές...
Περαστικά!

Υ.Γ.: κ μην ξεχνάτε νεο-κνίτες... αλάξτε μυαλά!
Γιατί η μάνα του στάλιν ειναι έγκυος ξανα!!!

Pablo Rabia είπε...

"Άλλωστε όταν ψηφίζεις κριτικά… Σημίτη (πόσο κριτικά άραγε), δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να σου δίνω τον τιμητικό (?!) τίτλο του «αριστεριστή»"

Σωστό!

Μία ερώτηση μόνο. Αν κάνεις (κριτικά;) συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ΚΚΕ ως κομμάτι του Ενιαίου ΣΥΝ), μπορείς να έχεις την απαίτηση να σου δίνει ο λαός τον σίγουρα τιμητικό τίτλο του κομμουνιστή;

χοτζικος αριστεριστης είπε...

το να γραφεις για τη δομη-λειτουργια και ηγετικες φυσιογνωμιες μιας αλλης οργανωσης μαλλον ασφαλιτικο μου κανει. αλλα ξεχασα, και οι ασφαλιτες παιδια της εργατικης ταξης ειναι, ετσι? και ο κορκονεας γιος της πλυστρας

Ανένταχτος μ-λ είπε...

προτείνω το παρακάτω:

http://img810.imageshack.us/img810/3104/aristerometro6001.jpg

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Ώπα, ένας ένας. Έχω πράμα που σαλεύει. Αυτά είναι. Μην ανησυχείτε, όλα είναι υπό έλεγχο, υγεία να 'χουμε που λέει και η γιαγιά μου. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας (Highlander).

Ξεκινώ ήπια μα ελαφρώς προβοκατόρικα.

Είναι δυνατόν να δημοσιεύω το απαύγασμα της σύγχρονης διαλεκτικο-υλιστικής σκέψης και να μου την πέφτουν συντονισμένοι αλβανο-κινεζοειδείς. Και ΄γω που ήθελα να κάνουμε αντιτροτσκιστικό μέτωπο. Και σας έβαλα και αριστεριστές κανονικούς και όχι κουβεληδο-ΣΕΚιτο-αριστεριστές. Κρίμα παιδιά, γιατί είχα την εντύπωση πως τουλάχιστον με τον μαοχοτζικό χώρο μπορούσα να βγάλω μια άκρη. Αγνωμοσύνη...

Και αυτό είναι το 1ο Μέρος. Φανταστείτε να μπούμε και στο ζουμί...

@ ανώνυμος 17:12

Νεοκνίτης με την μισή μου 27χρονη ζωή κομμουνιστής, λίγο δύσκολα. Όσο για την εργασιακή ειρήνη, αντικειμενικά και αποδεδειγμένα ξεπέφτεις σε χυδαίο ψεύτη πέμπτης διαλογής και προσεγγίζεις την πολιτική αλητεία με αυτή σου την φράση (έτσι, χωρίς πολιτικό πολιτισμό, γιατί μπροστά στο αντιΚΚΕ μένος ορισμένων σε λίγο θα ξεχάσουμε πόσο κάνει ένα κι ένα). Εργασιακή ειρήνη ήταν το όργωμα γιαπιών και εργοστασίων; Εργασιακή ειρήνη ήταν το πρωτοστάτημα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ στους αγώνες. Μήπως ψήφισα και το Μάαστριχτ; Μήπως έφερα και την Τρόικα; Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να ξεκολλήσεις. Και τώρα Ανώνυμε, μπορείς να «συντονιστείς» με τους κολλητούς σου τροτσκοελευθεριακούς κάνοντας γαργάρα τις «αντισταλινικές» αερολογίες τους και παλεύοντας να εξηγείς στους σεκίτες φίλους σου: «Ε, σύντροφοι, μην λέτε τους ΚΚΕδες σταλινικούς. Δεν είναι σωστό. Αυτοί είναι μπρεζνιεφικοί κλπ κλπ κλπ». Κρίμα.

@ pablo rabia

Γνωστή και χιλιογινομένη κριτική που επανέρχεται ελλείψει επιχειρημάτων. Προφανώς δεν πιάνει για «ανανήψαντες» συνασπισμένους με τους οποίους η ΕΑΑΚάρα, οι Παρεμβάσεις, και οι διάφορες συνδικαλιστικές παρατάξεις, σχεδόν σύσσωμος ο εξωκοινοβουλευτικός χώρος, είναι κώλος και βρακί είτε ο χώρος λέγεται Φυσικό Θεσσαλονίκης είτε Πέραμα, είτε, είτε, είτε...

@ χοτζικός αρ/στής

Προφανώς, το να πω ότι η ΚΟΕ λειτουργεί με «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» και έχει για τον Ρινάλντι για «πρώτη μούρη» είναι εξυπηρέτηση της ασφάλειας. Μα καλά, τι διάολο, κατανοείς αυτά που διαβάζεις ή έχεις προηχογραφημένες απαντήσεις;

@ ανένταχτος μ-λ

Διαφωνώ αρκετά, αλλά τουλάχιστον έχει μια συγκεκριμένη οπτική (του μ-λ χώρου) και το σέβομαι. Ενδιαφέρον anyway.

υ.γ. 1 για συναγωνιστή στρατολάτη

Η ΑΚΕΠ νομίζω... έκλεισε.

υ.γ. 2
αυτό περί αντιτροτσκιστικού μετώπου το έλεγα σοβαρά...

Pablo Rabia είπε...

το ΣΕΚ ψήφιζε (κριτικά... και ... χωρίς αυταπάτες (χαχα)) ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ συμμετείχε σε αστικές κυβερνήσεις με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2 φορές).. ας μην αναλωθούμε στο ποιος είναι λιγότερο χειρότερος... αν αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί είχαν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια θα είχαν κάνει αυτοκριτική.

τώρα εσύ μπερδέυεις τις πολιτικές συμμαχίες με τις συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο... αλλά ακόμα κι αν τα ΕΑΑΚ, οι Παρεμβάσεις κτλ είναι οποροτουνιστικά μορφώματα, αυτό δεν δικαιολογεί τη στάση του ΚΚΕ το '89, ε;
(να μιλήσουμε και για τις συμμαχίες του ΚΚΕ με το σοσιαλδημοκρατικό ΔΗΚΚΙ;)

χοτζικος αριστεριστης είπε...

για γκραμσογενεις εχεις τιποτα η τους βαζεις στους πρωην ευρωκομμουνιστες?

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Μέσα είσαι.

γιαννης μ είπε...

το σίγουρο είναι φιλολαικέ ,ότι τόσο καιρό που το καθυστέρησες το πράγμα,τους χαλασαν οι απαντήσεις (ξέρεις κόλλησαν υπολογιστές,χαλάσαν κασετοφωνα κτλ) και θα έχεις τώρα ντου από παντού (με βάση το αριστερόμετρό σου)...να δω μόνο και κανα ξεχασμένο του οακκε και τι στον κόσμο

Rizobreaker είπε...

ΦΟΒΕΡΟΣ! Ανυπομονώ για τη συνέχεια!!

Radio Collectiva Team είπε...

Ξέχασες και την ΔΗΜΑΡ στο Αριστερόμετρο. :)

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Η Δημ.Αρ. σύντροφε Ραδιοκολλεκτιβιστή, δεν προέρχεται δεν ανήκε, δεν ανήκει και ούτε πρόκειται να ανήκει ποτέ στον αριστερίστικο χώρο. Σε τελική ανάλυση κατά τη γνώμη μου δεν ανήκει ούτε στον λεγόμενο "ευρύτερο "αριστερό χώρο γενικώς. Μάλλον για σύγχρονο κεντρώο κόμμα την κόβω. Τον δε Συνασπισμό (και το ΚΚΕ) τον έβαλα καταχρηστικά, απλά για "γεωγραφικούς" λόγους, για να γίνει κατανοητή θέση των υπολοίπων αριστερίστικων ομάδων σε σχέση με αυτόν.

Radio Collectiva Team είπε...

Αυτό είναι γνωστό αλλά λόγω του ΣΥΝ και για να ευθυμήσουμε εξάλου βάλαμε και χαμόγελο...

TRASH είπε...

-ότι υπήρχε και άλλη "ανασύνταξη",που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Ανασύνταξη, διότι πριν δεν ελέγετο Ανασύνταξη, το είχα χάσει.
-Προς διάφορο κόσμο που έχει βαλθεί να μας τρελάνει:
Τις 2 συγκυβερνήσεις το '89 τις έκανε ο ΣΥΝ και όχι το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ έχει κάνει δημόσια την θεωρητική όσο και την πρακτική αυτοκριτική του για εκείνη την περίοδο. Την θεωρητική θα την βρήτε στις αποφάσεις του. Η πρακτική (και ουσιαστική) είναι πως διάλυσε τον ενιαίο ΣΥΝ, και διέγραψε όσους επέμεναν στην προηγούμενη πολιτική.
Και να καταλάβω πως κάποιος παρόλα αυτά, δεν συγχωρεί το ΚΚΕ 22 χρονια μετά. Αλλά το πως γίνεται αυτός ο ίδιος κάποιος να είναι κώλος και βρακί με τον επίσημο ιδεολογικό φορέα εκείνης της πολιτικής (που ακόμη σωστή την θεωρεί, και μέχρι πριν 3 μόλις χρόνια συζήταγε τις προϋποθέσεις μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ) τον ΣΥΝ, είναι κάτι μάλλον δυσεξήγητο. Βρήτε κάτι άλλο, αυτό πάλιωσε...
-Η ΑΚΕΠ εξακολουθεί να υπάρχειμάλλον, είδα καινούρια αφίσσα της πριν λίγους μήνες.
-Το ΔΙΚΚΙ καλώς δεν αναφέρεται.
-Μια και εκφράστηκε η επιθυμία από τον "γιάννη μ" για επαφή με την ΟΑΚΚΕ, όποιος θέλει μπορεί να απευθηνθεί εδώ: http://kokkinometerizi.blogspot.com/

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Σύντροφε Trash,

1. ζητώ δημόσια συγνώμη για την αδυναμία μου να εξακριβώσω έγκαιρως την ύπαρξη ή μη ενός νανογίγαντα της πολιτικής ζωής του τόπου όπως ο/η/το ΑΚΕΠ. Θα επανορθώσω, εξετάζοντας το ενδεχόμενο συμπερίληψής του/της/του στο 3ο μέρος του αφιερώματος.

2. υπενθυμίζω ότι η επαφή με την ΟΑΚΚΕ πρέπει να αποφεύγεται σε κατάσταση νηφαλιότητας. η απλή και μόνο θέαση κειμένων της ΟΑΚΚΕ θα πρέπει να συνοδεύεται από ποσότητα αλκοόλ ή άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, πόσο μάλλον η ανάγνωση.

Pablo Rabia είπε...

Πριν 2 χρόνια, που ήμουν πρωτοετής φοιτητής θυμάμαι τον Κνίτη της σχολής να λέει: «Το ΚΚΕ, στα 90 χρόνια της ιστορίας του δεν σου είπε ποτέ ψέμματα!» και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Η αλήθεια όμως είναι πως το ΚΚΕ, στις αρχές του '80 ήταν «κώλος και βρακί» με το ΠΑΣΟΚ. Κι επίσης αλήθεια είναι πως το ΚΚΕ μαζί με την ΕΑΡ σχημάτισε τον (Ενιαίο) Συνασπισμό που συμμετείχε κανονικά σε αστικές κυβερνήσεις με ένα πρόγραμμα , ούτε καν ρεφορμιστικό αλλά αστικό-εκσυγχρονιστικό.

Την θεωρητική κριτική εγώ δεν την έχω δει. Αν θες παράπεμψέ με σε συγκεκριμένο κείμενο. Αν υπάρχει τέτοια κριτική να ενημερώσετε και τους Κνίτες ότι για κάποιο Α χρονικό διάστημα (έστω τη δεκαετία του ‘80) το ΚΚΕ έλεγε ΨΕΜΜΑΤΑ.

Προφανώς το σημερινό ρεφορμιστικό ΚΚΕ δεν έχει σχέση με το ΑΣΤΙΚΟ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΚΕ του '89, ούτε με το ΚΚΕ των αρχών της δεκαείας του '80 που συνεργαζόταν σε επίπεδο τοπικό και συνδικαλιστικό με το ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΚΕ. Ομοίως και το σημερινό ΣΕΚ ως συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ενός αγωνιστικού ρεφορμιστικού κατά τη γνώμη μου σχηματισμού) δεν έχει σχέση με το ΣΕΚ που στήριζε ΠΑΣΟΚ (χωρίς αυταπάτες). Ούτε το ΕΕΚ που κάποτε στήριζε την περεστρόικα και μετά στήριζε τον Πάγκαλο στο β’ γύρο των δημοτικών και μετά (πρόσφατα) στήριζε το ΑΣΤΙΚΟ ΑΚΕΛ στο β’ γύρο στην Κύπρο έχει σχέση με το σημερινό αριστερίστικο ΕΕΚ.

Τον Συνασπισμό ξέρεις που τον έχω γραμμένο.. Άντε γεια!

Kόκκινος x είπε...

Η αλήθεια είναι πως το ΚΚΕ έχει περάσει από διάφορες φάσεις σε όλα τα χρόνια της ιστορίας του. Άλλοτε χαρακτηρίστηκαν ως ρεβιοζιονιστικές οι πολιτικές του θέσεις άλλοτε ρεφορμιστικές με αποκορύφωμα την υποστήριξη της περεστρόικας. Είτε πλανήθηκε από ρεφορμιστές που υπήρχαν στους κόλπους του κόμματος είτε όχι το θέμα είναι πως έχει κάποια ιστορική εύθυνη για τις επιλογές του στο παρελθόν.
Το ζήτημα είναι το τι γίνεται "σήμερα". Τις θέσεις που παίρνει απέναντι στις εξελίξεις και τη δράση του πολιτικά, συνδικαλιστικά.
Στους αγώνες για τις κοινωνικές κατακτήσεις διακρίνεται η μαρξιστική τακτική ενός κόμματος από την ρεφορμιστική...

Ανώνυμος είπε...

..δεν είναι λογικό να περάσει ενα κόμμα 90 ετών, διαφορετικές φάσεις στην ιστορία του, και καλές και κακές? Ειδικά εφόσον ήταν και είναι το μόνο ίσως εργατικό κόμμα στην Ελλάδα με λαϊκη βάση, κι όχι μόνο με στελέχη- ινστρουκτορες? Το ΚΚΕ είναι ενα φαινόμενο πολύ ευρύτερο απο τα μέλη της Κεντρικης Επιτροπής, και ο απλός κόσμος που είναι η ουσιαστική δύναμη του, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΨΕΜΜΑΤΑ!!! Αγωνίστηκε και αγωνίζεται για τα ιδανικά του και δεν κερδισε ούτε θέσεις, ούτε λεφτά. Ουτε καν την αυτοεπιβεβαιωση του παντογνώστη γκρουπούσκουλου που κάνει την νεανική του επανάσταση στο Σύνταγμα και στην Σχολή του.. .

Μανουελ

υσ. Αλλωστε μόνο στο ΚΚΕ μπορεί να μπει θέμα για την ποιότητα της καθοδήγησης. Σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, καθοδήγηση και κόμμα ταυτίζονται..χαχα!

Ανώνυμος είπε...

Υ.Σ. 2. ..άσε που προφανως προτιμώ ένα ζωντανο Κόμμα κι ας ερμηνευει διαφορετικα ανα 2-3 δεκαετιες τον μαρξισμο απο κόμμα- απολίθωμα που ξέμεινε στην στάση που είχε όταν δημιουργήθηκε:
τροτσκιστες: σε στάση με κυνηγάει ο σταλιν
μλ: σε στάση με πλάκωσε ο χρουτσωφ
ΝΑΡ: σε στάση παλεύω κατα της επάρατης δεξιας
..το μόνο που με μπερδευει είναι ότι η μιξη ΣΕΚ και ΝΑΡ έδωσε κλίμα Μεταπολίτευσης (κρατικοποίησεις και η Ελλάδα στους Ελληνες!!)

ΤRASH είπε...

@Pablo Rabia:
Πολύ πρόχειρα:
Το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνήλθε στην Αθήνα, στην κλειστή αίθουσα του Ολυμπιακού Σταδίου, από τις 19 έως τις 24 Φλεβάρη του 1991. Στο συνέδριο είχαν εκλεγεί για να πάρουν μέρος 1.275 αντιπρόσωποι και 660 παρατηρητές. Η ημερήσια διάταξη που απασχόλησε το Συνέδριο περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα: α) Εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ και Εκθεση της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής. β) Εγκριση ντοκουμέντων όπως: Πολιτική Απόφαση, Προγραμματικές κατευθύνσεις, Καταστατικό του ΚΚΕ. γ) Εκλογή καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος10.

Το Συνέδριο, από τυπικής τουλάχιστον απόψεως κατάφερε να αποκρούσει την επιδίωξη για διάλυσή του Κόμματος και να επιβεβαιώσει, τουλάχιστον φραστικά την προσήλωσή του στις κομματικές αρχές. Εντούτοις, το πρόβλημα παρέμενε, δεδομένου ότι οι ιδεολογικές διαφορές στις γραμμές του Κόμματος ήταν αγεφύρωτες, αφού αναμετρούνταν η επαναστατική πολιτική με το δεξιό οπορτουνισμό. Συνεπώς, η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη.
από: http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2698347
Εννοείς πως με τον ΣΥΝ δεν ασχολείσαι ούτε για να τον βρίσεις;
Καλά, μπορεί να έιχα άλλους υπόψην μου και να σε αδίκησα....

Ανώνυμος είπε...

Να σε ρωτήσω κάτι ?
Με πόσα από αυτά τα κόμματα το ΚΚΕ θα μπορούσε να είναι μαζί ?
Γιατί να λες όταν έχεις φωτιά στο σπίτι σου ότι η ξάδερφος είναι είναι ακαμάτης αντί να την σβέσεις είναι λάθος.
Με λίγα λόγια....αντί να τρώω εγώ εσένα και εσύ εμένα για το ποιος είναι πιο καλός και γνήσιος και πρώτος...γιατί δεν παίρνουμε με τις πέτρες τον κοινό εχθρό ?
Αυτά....
Γιώργος

Κόκκινος x είπε...

Το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να συμμαχήσει με κανένα αριστερίστικο κόμμα για το λόγο του ότι έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του απέναντι στις εξελίξεις, μάχεται με γνώμονα το συμφέρον της εργατικής τάξης και όχι απλά για να προβάλλεται ως υπερεπαναστατικό κόμμα και να ρίχνει βολές κατά πάντων.
Παρόλα αυτά θα συμφωνήσω εν μέρει με το τελευταίο σκέλος της πρότασής σου διότι ένας είναι ο κοινός εχθρός...

TRASH είπε...

Και ένα πολύτιμο εργαλείο για την εργασία σου Φιλολαϊκέ,
http://original-fippak.blogspot.com/2011/02/blog-post_4120.html

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Thanks Trash

KOMMANTO είπε...

Kι αυτό ίσως σε βοηθήσει. Το πιάνει βέβαια διαχρονικά απ'τη μεταπολίτευση, αλλά έχει πολύ (βούτυρο στο) ψωμί..

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=290377

Λαϊκό Στρώμα είπε...

I'm aware of it (τι με έχει πιάσει με το αγγλικό, δεν ξέρω...)

Ανώνυμος είπε...

ρε φιλε πρεπει να εισαι ασχημα καθυστερημενος με αυτα που γραφεις.οχι τοσο γιατι δεν ισχυουν αλλα περισσοτερο με το παιδικο και εξυπνακιστικο υφος που γραφεις σε στυλ "τη λεω στα αλλα παιδακια της 3ης δημοτικου". σκεψου την πιθανοτητα να χρειαζεσαι επειγοντως γκομενα .....

Γερανος είπε...

Φοβερή δουλειά, άσε τα αριστεροδέξια οπορτούνια και γράφε. Γράφε φίλε μου για να βγάζουν "σπυριά" όλοι αυτοί που δεν έχουν να δείξουν τίποτα άλλο παρά το μίσος τους για το ΚΚΕ.
"Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" λέει ο σοφός λαός γιατί υπάρχει και ο άλλος λαός που πηδάει και τα πίανει!!!

Λαϊκό Στρώμα είπε...

@ Ανώνυμε των 4ων και 24ων ντάλα μεσημέρι του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου 2011 (και διάφορα φυσικά πρόσωπα)

Γράφω σοβαρά... "Μα γιατί μας την λες;"

Γράφω ασόβαρα... "Μη μπαχαλεύεις την κουβέντα"

Γράφω ενδιάμεσα (καλή ώρα)... "Ισχύουν αυτά που λες αλλά μην σατιρίζεις γιατί χαλιέμαι. Γράψ'τα σαν να είναι η διπλωματική σου για το Μεταπτυχιακό στο Harvard.

Ανώνυμε κριτή του ύφους, πρακτικάριε του Φροϋδισμού και ψηφιακέ Βαϊτση Αποστολάτε συνάμα.

Σκέψου την πιθανότητα:

1. Να μην είσαι βρε αδερφέ ΚΚΕ (ανθρώπινο)

2. Να θες να δεις τα άντερα του Μαϊλη να κρέμονται απ' τα παράθυρα του Περισσού (απάνθρωπο)

3. Να θεωρείς την Κανέλλη υστερική θεούσα εθνίκω; (υπερβολικό)

4. Να μην (γ)κα&%$#εις με την Αλέκα (φυσιολογικό)

5. Να μην έχεις πατήσει το πόδι σου σε blog, να μην έχεις επισκεφτεί το παρόν blog, να μην με γνωρίζεις εμένα, το laiko stroma στην πραγματική ζωή ως φυσικό πρόσωπο (αμφισβητίσιμο)

Αν ένα, μερικά ή όλα αυτά ισχύουν τότε βρήκες την γιατρειά σου!

Καλωσόρισες στην παρέα μας!

Kαλώς ήρθες στο Φιλολαϊκό blog!

Είναι προτιμότερο άλλωστε να διαβάζεις το Φιλολαϊκό παρά να πίνεις ξύδι.

Τrash είπε...

Βεβαίως και να συνταχθούμε όλοι απένατι στον κοινό εχθρό. Αλλά,
υπό ποίου την ηγεσία;
Γιατί ισότιμο το Κόμμα (με όλα του τα στραβά) με τα κάθε λογής γκρουπούσκουλα, σίγουρα δεν είναι.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις ξεχάσει την 'Κομμουνιστικός Σύνδεσμος - Εργατική εξουσία'. Συμμετέχει -μάλλον- στο συριζα. Εξαιρετικά ολιγομελής, με εξέχον μέλος στη Θεσσαλονίκη τον σύντροφο με το 'κόκκινο φωτοτυπάδικο' στη Μελενίκου. Βέβαια κάτι παίζει τώρα τεέυταία έχει μετονομαστεί δεν έχω καταλάβει ακριβώς

http://avantgarde.ks-ee.org/node/73

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Αγαπητέ αναγνώστη. Ο "ΚΣ Εργατική Εξουσία" έχει αυτοδιαλυθεί-διακόψει προ ετών την λειτουργία του και τα μέλη του έχουν ενταχθεί "χύμα" όχι μόνο στον Σύριζα αλλά και στον "κανονικό" Συνασπισμό του Τσίπρα. Γι' αυτό και δεν συμπεριλαμβάνεται.

JohnyQ είπε...

Πέρσι ή πρόπερσι, είχαμε πάει στη Μονεμβασιά με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του Ρίτσου και στο γυρισμό είχαμε κάνει στάση σε μια πόλη (δν θυμάμαι ποια). Εκεί είχαμε δει μια αφίσα "Α.Σ.Κ.Ε Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας."
Με σήμα το γαρούφαλλο.

υπάρχει αυτό; τι είναι; από που ήρθε και που πάει;

KOMMANTO είπε...

Αυτοί είναι σοσιαλδημοκράτες. Δεν έχουν σχέση με μας.

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Σωστός ο Κομμάντο (στο πρώτο σκέλος).

d1amat είπε...

Φιλολαϊκέ, σίγουρα και παρά την "πλατιά" επεξεργασία, το πονήμά σου είναι παρακαταθήκη... Η πολυδιάσπαση της αριστεράς που λένε όλοι, είναι στην πραγματικότητα η πολυδιάσπαση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που ουδεμία σχέση έχει με πολιτικές "διεργασίες", κι αυτό φαίνεται απ' το ότι τα κόμματα και οι οργανώσεις αυτές, περισσότερο παίζουν μπάλα στα πανεπιστήμια, το κατεξοχήν πεδίο ιδεολογικοπολιτικού πειραματισμού... Δεν πειράζει, χρειάζεται κι αυτό το στάδιο, αρκεί να μην το παρατραβάν το σκοινί. Όταν όμως συνεχίζεται αυτό το πράγμα και στην "ενήλικη" ζωή, τότε μάλλον ο (εξωκοινοβουλευτικός) αριστερισμός με τις εκατοντάδες αποχρώσεις μάλλον προσωπικό καπρίτσιο είναι.. Αν ο καθένας έχει ας πούμε, την "ορθή" άποψη για τα πράγματα, για το κίνημα γενικά, πώς και όοοολα αυτά μαζί τα κόμματα και οργανώσεις επηρεάζουν ένα ελάχιστο ποσοστό της κοινωνίας; Άρα λοιπόν, η εργασία σου φιλολαϊκέ θα πρέπει να αναζητήσει και τις (κοινωνικές) αιτίες της δημιουργίας όλων αυτών των οργανώσεων για να είναι ολοκληρωμένη. Αυτή την προτασούλα κάνω :)

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω και τα επόμενα όντως με αγωνία! Αλλά πιστεύω στο αριστερόμετρο όλοι θα έχουμε διαφωνίες...

Εγώ πχ το ΕΕΚ σε καμμία περίπτωση δε θα το είχα τόσο αριστερά...

Υ.Γ. Θεϊκός συνδυασμός πάντως ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε οκ, είσαι Κομμουνισταράς, το καταλάβαμε.

Το Κόμμα σου γαμάει και δέρνει, είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην ανθρωπότητα και στον Γαλαξία.

Μην ασχολείσαι τότε με τους άλλους... Το αν είμαστε υπαρκτοί ή όχι το κρίνει ο λαός και όχι εσύ.

Πηγαινε και σε καμμία συγκέντρωση έξω απο ΚΚΕ-ΠΑΜΕ-ΜΑΣ να ξεστραβωθείς.

macgiorgosgr είπε...

Ντάξ, δε λέω, κάλυψε ένα κενό. Γιατί κι εγώ να πούμε έχω ένα κενό στον χώρο της αριστεροτερότητας κι ας μην είναι σαν το κενό στο στομάχι μου. Αλλά το καινό αυτό πόνημα, θα έλεγα ότι εμπεριέχει δύο ψέγη: είναι εφήμερο και χωρίς άμεσο αντίκτυπο. Διότι τί να κτυπήσεις, από κάποιον που δεν υπάρχει στο χώρο του; Όχι ρε, όχι το τραπεζάκι, τα μπλου κόλαρς λέω, τους εργατοεργαζομενοϋπαλλήλους. Και άντε, μελέτησες και κατανόησες. Στην επόμενη διάσπαση των ατόμων που αποτελούν μια νυν γκρούπα και μελλοντικό γκρουπούσκουλο, πόσο εφαρμόσιμο θα είναι;

Ανώνυμος είπε...

Να πουμε και λίγο για το Κ.Κ.Ε. Εάν ήταν να παραλληλίσω τον Μαρξ και τα όσα είπε, όχι μόνο στο "Κεφάλαιο" αλλά και σε όλα του τα βιβλία με το Κ.Κ.Ε., το μόνο που θα κατάφερνα ήταν να σπαταλήσω χρόνο για να αποδείξω... τίποτα! Ο Μαρξισμός είναι μια επιστήμη, όχι απλά μια φιλοσοφία κι είναι τουλάχιστον αισχρό να προσπαθεί κανείς να ενώσει το όνομα την επιστήμη αυτή με ένα κόμμα που έχει α) ασαφείς και γενικόλογες θέσεις γύρω από πολλά καίρια και μη ζητήματα, β) σταλινική οργάνωση, ιεραρχία, τρόπο λειτουργίας και δομή (ξεχωριστές πορείες του ΠΑ.ΜΕ., προβοκάτσιες και λασπολογίες προς τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, επαγγελματικά στελέχη, ιδιοκτησία εταιρειών) και γ) ελάχιστη σχέση, πλέον, με τους ταξικούς αγώνες. Εν ολίγοις, κάνει ζημιά στο εργατικό κίνημα. Το Κ.Κ.Ε. είναι αστικό κόμμα από την εποχή της συμφωνίας της Βάρκιζας και πέρα. Σήμερα είναι ένα ζάπλουτο κόμμα (το ξεπερνά το κυπριακό του αδερφάκι Α.Κ.Ε.Λ.) που είναι εντός της "ελληνικής" βουλής, κάνοντας ταξικό αγώνα... από τα έδρανα! Ο Βελουχιώτης, άραγε, τι θα έκανε; Α, ξέχασα! Το Κ.Κ.Ε. τον διέγραψε από μέλος! Για να μην μιλήσω για τη θέση του αναφορικά με την Ε.Σ.Σ.Δ. ως το τέλος της, τη θέση που είχε κι έχει ακόμα για το Μικρασιατικό, το πώς βλέπει έναν "λαϊκό πατριωτισμό" μόνο σε αυτό κι όχι σε κανέναν άλλον και πως... τα βρήκε με τον πατέρα του γκαντέμη και της chocolate το '89... Τι άλλο θέλουμε;

Γράκχος Μπαμπέφ είπε...

Ανώνυμε,
ποιά θέση έχει το ΚΚΕ για το Μικρασιατικό??

-ο μαρξισμός βέβαια δεν είναι επιστήμη. δε θα μας τρελάνεις βραδυάτικα. τέτοιες δομιστικές παπαριές έλεγε κι ο Αλτουσερ και κατάφερε ν'αυτοκτονήσει. ο μαρξισμός είναι φιλοσοφία που διεκδικεί την επιστημονικότητα.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΕΣ ΤΟ ΚΕΦΙ!ΑΓΩΝΙΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ραμον μερκαντέρ είπε...

M'άρεσε ο τύπος που λέει "πάνε σε καμιά πορεία έξω από το ΠΑΜΕ κλπ. να ξεστραβωθείς"!!
Φίλε πορεία, για να την πεις πορεία πρέπει ας πούμε νά'χει τριψήφιο νούμερο. Οι παραμαζώξεις της ΓΣΕΕ δεν το μαζεύουν συνήθως..
Πάντως εκεί που θα τους τσούξεις στρώμα, είναι στη μικροαστικότητα.
Στο "ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΩ". στην ωμή πραγματικότητα που αρνούνται με τις πρωτοετείς ατάκες τους..

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά δεν τηρείτε ποτέ τα χρονοδιαγράμματα

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Το παραδέχομαι. Είμαι κατάπτυστος.

Chara είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
KOMMANTO είπε...

Αναξιόπιστος (εκτός από αναξιοπαθών).

Ούτε ένας μήνας δε σόυφτασε?

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Το καλό λιβελογράφημα αργεί να γίνει.

Γερανός είπε...

Ρε σεις πως διάολο γίνεται και όλα τα αντι-ΚΚΕ σχόλια να έχουν τον ίδιο αποστολέα; Τι σκατά γίνεται όλοι ανώνυμοι είναι; Τόσο κότες ποια, που ούτε το όνομά τους δεν βάζουν; Κουκουλοφόροι;
ΑΣΦΑΛΩΣ!!! Μόνο με κουκούλα μπορούν να εκφραστούν οι ‘‘παληκαράδες’’

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΑΡΔΗΝ (ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ)ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ. ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΘΕΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Εθνίκια είναι. Μακριά

γούντι ο τρυποκάρυδος είπε...

Δε μου λέτε ρε παιδιά ποιο αριστερό είναι το Μ-Λ ή μήπως το (μ-λ)?
Είναι σημαντικό για μένα γιατί θέλω να οργανωθώ σε κάποιο, αλλά μόνο αν είναι πιο αριστερό, όχι σε τίποτα ρεφόρμες εντάξει.

Ανώνυμος είπε...

den anaferetai pou8ena h Neolaia Syn kai to Diktyo gia ta koinwnika k politika dikaiwmata!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

den anaferetai pou8ena h Neolaia Syn kai to Diktyo gia ta koinwnika k politika dikaiwmata!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κανένας είπε...

Στον ανώνυμο από πάνω:
Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά η ΚΝΕ, η ΕΕΔΥΕ, Η επιτροπή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ο ΠΣΑΦΕΑ-ΔΣΕ, η ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΔΝΤ, η ΕΕ, κλπ…

Η πιο απλά, η νεολαία ΣΥΝ καλύπτεται ιδεολογικοπολιτικά από τον ΣΥΝ (λέμε τώρα) και το δίκτυο δεν είναι ούτε οργάνωση ούτε κόμμα… αν ήταν έτσι θα υπήρχε και ενιαία η ΑΝΤΑΡΣΙΑ, κλπ.

Υ.Γ. σ,φε Λ.Σ., προβλέπω το πόνημα να βγαίνει μετά το 20ο (σημαδιακό) συνέδριο…

Ανώνυμος είπε...

καταρχας συγχαρητηρια για την υπεροχη δουλεια σου. πραγματικα νομιζω οτι θελει ατελειωτες ωρες αναζητησησ και πολυ περισσοτερες ωρες αποκοπης απο το σεξ,και καθε αλλη μιμητικη προς αυτο διαδικασια,για να μπορεσεισ να παρουσιασεισ ενα τετοιο εργο.ασ το παρω ομως λιγο στα σοβαρα(οσο σοβαρη ειναι και η δουλεια σου). αν εξαιρεσω οτι ολα αυτα που γραφεισ στερουνται εστω και ιχνους ιστορικης αναφορας(για να μην πω ιστορικης αληθειας και σε βαλω σε σκεψεισ μετα απο πολυ καιρο φανταζομαι...) μπορω να πω οτι το εγχειριδιο σου θα ηταν πρωτης ταξεως υλικο σε εναν επιδοξο δικτατορα καθως εχει ολα τα στοιχεια που χρειαζονται:εξυπνη και συνεχη ροη στην περιγραφη,αρκετες κομψες βρισιες ωστε να μην τις καταλαβαινει και ο καθενας, καμμια ιστορικη βαση και μια χαομενη και ταυτοχρονα χαοτικη αντιληψη για πολλα μικρα κομματια της αριστερας(εδω αξιζουν συγχαρητηρια μονο και μονο για τη χαρτογραφηση που εχεισ κανει). εμενα δεν με ενοχλει που αναφερεισ ονοματα δηθεν με ασφαλιτικο τροπο(λεσ και δεν μπορει αλλιως να τα μαθει η ασφαλεια) ουτε οτι εχεισ οπαδικη αντιληψη γυρω απο την πολιτικη και την αριστερα.εξαλλου εσυ ως κομμουνιστης(για 13,5 συναπτα ετη!) περιφερεσαι ισοτιμα μονον γυρω απο αυτους που ειναι στο ιδιο κομμα μαζι σου(χμμ κατι μου θυμιζει ολο αυτο και σιγουρα οχι την Β διεθνη). αυτο που με εντυπωσιαζε ειναι πως ενας ανθρωπος που εχει τετοιες δυνατοτητες δεν μπορει να συνδεσει τις οποιες εκφανσεις της αριστερας διαλεκτικα που θα λεγε και ο γερο καρλος με τις κοινωνικοπολιτικες συνθηκες των τελευταιων δεκαετιων. αληθεια μπορεισ να διακρινεισ γιατι το ΚΚΕ μετα την ανοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσια τη δεκαετια του 80 εχασε καθε εργατικο-λαικο ερεισμα? μπορεισ να δεισ πως εφτασε το ΚΚΕ να κανει τον Δεκεμβρη του 08 ξεχωριστη πορεια(αναφαιρετο δικαιωμα το πολιτικο στιγμα και η χωροταξικη τοποθετηση) σηκωνοντασ πανω:ΖΗΤΩ ΤΟ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ?μπορεισ να κατανοησεις πως η ναρκοκουλτουρα προωθειται και βρισκει ερεισμα στους χωρους τησ νεολαιασ χωρισ να αφηνει ανεπαφα και τα ιδια τα μελη της ΚΝΕ?μηπως θελεις να δεις οτι και ολοι αυτοι που συσπειρωνονται γυρω απο τον ΣΥΝ η το ΑΝΤΑΡΣΥΑ εχουν μια απηχηση(εστω και μειοψηφικη προσ το παρον αλλα και ανοδικη) και βρισκουν πολιτικο κενο που το καλυπτουν ενα κλικ πιο αριστερα η αριστεριστικα απο το ΚΚΕ? Δυστυχως οσο τετοιες λογικες σαν τη δικη σου αναπαραγονται μεσα στο Κομμα, η και γινονται πολιτικη γραμμη και δημοσια τοποθετηση τοτε θα υπαρξουν πολλοι που θα εγκαταλειψουν το καραβι και το πιθανοτερο ειναι να πανε σπιτι τους ή να κανουν τη δικη τους γκρουπα απο τη σκοπια της μοναδικης αληθειας που αποκτα ο καθενας μας οταν φευγει απο μια συλλογικοτητα(γιατι αν και μειοψηφικα ειναι υπαρκτα και αυτα τα φαινομενα στην αριστερα, όπως άλλωστε και στην κοινωνία). με συγχωρεισ για το δηκτικο σχολιο στην αρχη αλλα ειπα να ξεκινησω στο πνευμα του δικου σου τροπου γραφης.
Υ.Γ. ειδα σε ενα σχολιο παραπανω να στηλιτευεις καποιες συνεργασιες που γινονται σε επιπεδο σωματειων και συλλογων. θα ηταν πολυ πιο σωφρον να δεισ οτι αυτο που πραγματικα ειναι ζοφερο και αν μη τι αλλο αναποτελεσματικο ειναι οι εκλογικες και μονο συνεργασιες οπως ας πουμε αυτη του ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγουμενες δημοτικες και νομαρχιακες εκλογες αν θυμαμαι καλα..

ελπιζω να σκεφτεισ ολα τα παραπανω και να μην νομισεισ οτι ειναι κλασσικα προβοκατορικα ερωτηματα γιατι στην τελικη δεν υπαρχουν προβοκατορικες ερωτησεις οσο ενασ πολιτικοσ χωρος μπορει να δινει πραγματικες απαντησεις χωρις να υπεκφευγει.

Ανώνυμος είπε...

basika para exeis eleytero xrono re file gia na eisai agwnistis, ta blog tha sas fane.

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Ναι, ναι, υπερ-παραέχω ελεύθερο χρόνο για blog αντί για πραγματικό αγώνα, αφού έχω αναβάλλει καμιά 37 φορές την κάθε δημοσίευση...

Ανώνυμος είπε...

ρε παλιοκομμούνι μας έχεις σκοτίσει τα αρχίδια....
τι θα γίνει με το δεύτερο μέρος επιτέλους???
θα στείλω κοινή έκθεση με άλλα 10 κομματικά μέλη στη ΚΕ και θα ζητήσουμε τη διαγραφή σου.
αμα πια.....
συνασπισμός γίναμε....!!!!
κωλόφρικο!

kontoxontros είπε...

Πολύ καλό.
Αλήθεια το ΑΚΕΛ που θα το τοποθετούσες?
Τον Μπουτάρη?

christos04 είπε...

Είναι γνωστό, ότι οι περισσότερες οργανώσεις αυτές έλκουν την καταγωγή τους από την ασφάλεια.

Πως τόχε πει ο Χαρίλαος εκείνη την εποχή που φύτρωναν σαν μανιτάρια τα ΚΚ.! "ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ".

Θα γνωρίζετε τι έγραψε ο Στρατηγός Ατενπορο της CIA.
"όταν δεν μπορούμε να διεισδύσουμε σε μια οργάνωση ή, κόμμα, τότε ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ άλλο όμοιό του που να δείχνει πλέον επαναστατικό".

Βεβαια, δεν ειναι όλοι εκει χαφιέδες, αλλά σίγουρα αυτός-οί που το κατευθύνουν ειναι. !

Εαν δεν ειναι ασφαλίτικες οργανώσεις, ειναι απλά οργανώσεις που πολιτικά δημιουργούνται σε χώρες που το ΚΚ ειναι ισχυρό, για να αποπροσανατολίζουν.

Για αυτο και δραστηριοποιούνται στο χώρο της Παιδείας.θέλει το κεφάλαιο να επηρεάσει τηννεολαία και το πετυχαίνει σε ενα βαθμό.

Προσπαθούν να επιβάλλουν διαλυτικές τάσεις στο χώρο της Παιδείας με σκοπό να αποφευχθεί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Για αυτο και η πανσπερμία οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί που υπάρχει ισχυρή ΚΝΕ.

Αν παρατηρήσουμε ποιοί ειναι αυτοί που μπαίνουν στις οργανώσεις αυτές θα δούμε ότι ειναι οργανωμένοι ΠΑΣΟΚοι, ή παιδιά οργανωμένων ΠΑΣΟΚων που δεν πάνε στην ΠΑΣΠ απευθείας, αλλά για να πλήξουν το ΚΚΕ εντάσσονται στις "γκρούπες", γιατι από τα δεξιά δεν μπορουν .
για αυτο φορούν την αριστερη προβιά.
και μόλις τελειώσουν το πανεπιστημιο πανε στο ΠΑΣΟΚ κατευθείαν !!
Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

nomizw katalavainoume oloi oti kapou edw arxizei i trella.

christos04 είπε...

... δεν σας παραξενευει που όλες αυτές οι "γκρούπες" δεν έχουν κοινωνική αναφορά ??

και η μοναδική τους δραστηριότητα εξαντλείται στα πανεπιστήμια??
και φυσικά εναντίον της ΚΝΕ και του ΜΑΣ ??

Βέβαια, λένε ότι είναι αριστεροί , ή, Κομμουνιστές. Ως τέτοιοι όμως θα ‘πρεπε τουλάχιστον να συμμετέχουν στην ταξική πάλη (απεργίες) - έστω και με τις διαφωνίες τους με το ΚΚΕ- με τις ταξικές δυνάμεις, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ στις περιφρουρήσεις εργοστασίων, υπηρεσιών κ.λ.π

Είδατε εσείς το φοιτητικό κίνημα που δραστηριοποιείται με αυτές τις "γκρούπες" να συμμετέχει στην ταξική πάλη ??
ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ !!! ΠΟΥΘΕΝΑ !!

Μαζεύονται και πάνε ..οοολοι!!!! στις συγκεντρώσεις των εργατικών κέντρων που πλειοψηφούν οι κολαούζοι της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ..
..
ενώ κάποιοι άλλοι μαζευονται - κυρίως στα προπύλαια - και αρχίζουν το μπάχαλο - ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ – γνωστά αυτά από την αρχή εμφάνισης των εργατικών αγώνων.. γνωστή πρακτική εδώ και πάνω από 100 χρόνια!!!

εκεί εξαντλείται η όλη τους "αγωνιστική δράση " που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε οι διωκτικοί μηχανισμοί να την εφεύρουν..!!

όσο για ταξική πάλη... αν είδατε τις "γκρούπες" να τρέχουν στα εργοστάσια, στα μαγαζιά και στα γιαπιά να μιλήσουν σε εργάτες, να οργανώσουν απεργία, να προστατεύσουν εργατικά δικαιώματα και απολύσεις...άλλο τόσο τους είδα και εγώ..!!

όπως είπα. Παιδιά μεγαλοαστών, ή μεσοαστών κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (γονείς) που εκφράζουν το μίσος τους κατά του ΚΚΕ μέσα από τις ψευτοαριστερές μάσκες..

Αν όντως οι "γκρούπες" ήταν πραγματικό ταξικό κίνημα και αποτελούσαν "υποκειμενο" τότε
οι μετέπειτα φοιτητές θα πύκνωναν τις γραμμές των ομάδων αυτών μετά την αποφοίτηση τους.. ..και οι "γκρούπες" θα είχαν ακόμα και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση...
..αλλά... όμως παραμένουν "γκρούπες"...
γιατί
μετά πάνε εκεί που ανήκουν..
στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ .. ή. την ΝΔ !!!

α.. και κάτι για όσους νομίζουν ότι με την συμμετοχή τους εκεί.. κάνουν "επανάσταση":
Παίδες να προσέχετε τους πιο φανατικούς εκεί που είστε, τους πιο "εκρηκτικούς".. αυτοί ΣΙΓΟΥΡΑ ειναι ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ !!! .. ....Ή, ΕΥΠατζήδες
Χρήστος

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Εντάξει, όπου να 'ναι θα το ανεβάσω, καταλαβαίνω ότι κάποιοι βαρυστομάχιασαν από το αρνί, αλλά πιείτε μια σόδα, μια σουρωτή, κάτι τελοσπάντων

Ανώνυμος είπε...

xristo ta parales kala gia kkes dokimase tin oakke

christos04 είπε...

απλά και χωρίς πολλά - πολλά..

έτσι ειναι "ανώνυμε"

την ΟΑΚΚΕ στην χαρίζω...

Ανώνυμος είπε...

χρηστο εισαι ψυχακιας....

kontoxontros είπε...

Τι βλάκας είναι αυτός. Τελικά η γραμμή Γόντικα εκφράζει μέρος της βάσης του κκε.
Πρίσμα 2 ερωτήσεις. Πρώτον συμφωνείς με το άρθρο Γόντικα?
Δεύτερον στο αριστερόμετρο που θα έβαζες το ΑΚΕΛ?

KOMMANTO είπε...

Χρήστο τα λέμε στους δρόμους.
Θα περάσουμε από πάνω σου.

christos04 είπε...

Κοντόχοντρε..
Ρωτας για να "συμβάλλεις" στην συζητηση για το ΑΚΕΛ..'ή, μέσω ΑΚΕΛ
να κατηγορήσεις το ΚΚΕ ??

Όταν σας κάνουν κριτική να απαντάτε πάνω στα θεματα που θίγονται
και οχι να μεταθέτετε τη συζητηση στο...ΑΚΕΛ..!!! για να αποφυγετε την απάντηση !!!
Απαντήστε σε αυτά που σας λέω
και μετά τα λέμε..

ΚΟΜΜΑΝΤΟ
....εκει κάτω στον Πειραια το Κόμμα εχει καθημερινές εξορμήσεις... Εσεις πότε θα πάτε κατά κει μερια.. απλά να πειτε στους εργατες τα "δικά σας"

.. αιντε βρε πήγαινε από 'κει μεριά και άσε τις "παληκαριές" στο ιντερνετ..!!
και μιλα στους εργατες.. να δεις τι ψάρακια πιάνεις.!!
έχεις κότσια εκει?? ε??
Χρήστος

kontoxontros είπε...

Κοίτα να δεις για το υπεραγωνιστικό ΑΚΕΛ υπάρχει συζήτηση που χρειάζεται η συμβολή της αριστεράς και για εαακ ανταρσια κτλ ειναι ληγμένο ότι είναι εθχροί του λαού...

Ανώνυμος είπε...

pote tha anevei to 2o meros oreeee filolaikee??? se liges ores eipes kai kodevoun na perasoun 2 meres!!olo yposxeseis..san to PASOK ena prama...!!!

Λαϊκό Στρώμα είπε...

Τι είναι 48 ώρες μπροστά στην αιωνιότητα;

Ανώνυμος είπε...

Θα περιμένουμε όσο χρειαστεί. Σημασία έτσι κι αλλιώς έχει το ταξίδι.

Ανώνυμος είπε...

Θα βγεί σε κάνα μισάωρο ή να κοιμηθούμε?

Λέγε

Ανώνυμος είπε...

Λ.

ρεεεε απλα συγχαρητηρια!!!!και γω εχω φιλους αριστεριστες.και μενα παντα ο αριστεριμος μου την εσπαγε.οχι μονο ψυχολογικα αλλα και στην πραξη.οταν κανεις το λαθος καποια στιγμη, που απλα δεν αντεχεις καποια απ τις "συμβιβασμενες αερολογιες" και ανοιξεις διαλογο δεν εχουν τιποτα επι της ουσιας να πουν, παρα γενικολογες αναλυσεις και τι λεει ο ταδε στο ραδε βιβλιο.Και τρως απειρο χρονο,και εισαι παντα μονος και καταληγεις αποκαρδιωμενος και στρεσσαρισμενος.ειναι λυπηρο οταν μιλας μαζι τους για το x θεμα,επειδη ειναι ανικανοι να το σκεφτουν πιο διεσδυτικα να πετανε αποσπασματα απο τα αγαπημενα τους αριστερα τροπαρια.και αν δεν τα ξερεις την εβαψες.εσυ εισαι αυτος που δεν ειναι διαβασμενος και οχι αυτοι που λενε μαλακιες.Διπλα μπραβο που εκατσες να διαβασεις και μπορεις να τους τη λες με τα ιδια τους τα εργαλεια.εγω δεν εχω το κουραγιο.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και το ρεύμα της τρέλας στο οποίο κατατάσσονται οι ποσαδιστές και η ΟΑΚΚΕ.

Με βάση την κατάταξη που έχεις κάνει όμως, όλοι τοποθετούνται κάπου με βάση τις καταβολές τους.

Εκεί που κατά τη γνώμη μου υπάρχει παραδρομή είναι στο ότι ενώ έβαλες τους ποσαδιστές στον τροτσκισμό, δεν έβαλες την ΟΑΚΚΕ στους μαοϊκούς-σταλινικούς (καθώς η αντίθεσή τους στη Ρωσία πηγάζει από τον αντιρεβιζιονισμό τους).

Ανώνυμος είπε...

increase page rank seo canada backlinks backlinks check

Ανώνυμος είπε...

: )

Ετσι ειναι και χειροτερα.
Μελλοντικοι ΠΑΣΟΚοι, ωυν 'επαναστατες'.

Μια διαφοροποιηση κατα τη γνωμη μου αποτελει καπως το ΚΚΕ(μ-λ) και λιγοτερο το Μ-Λ ΚΚΕ.

Γερα δυνατα παντα ΚΚΕ, ολα τα αλλα ειναι οδοντοκρεμες

Ανώνυμος είπε...

ΚΚΕ: 5.οοο χρόνια αγώνα και θυσία, σοσιαλισμό θα κάνουμε την 6η χιλιετία!

Βίβα Αλέκα, τον 28ο αιώνα μ.Χ. θα τους πάρεις τα σώβρακα!

Ανώνυμος είπε...

Ρε TRASH εσύ δεν είσαι που έκανες τα σκίτσα στο Δαίμονα του Τυπογραφείου (αναρχική χάρντκορ νεολαιίστικη εφημερίδα δεκαετίας ενενήντα) και μετά στην Κόντρα για άλλα τόσα χρόνια; Με τον Περισσό πήγες;

TRASH είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
TRASH είπε...

@Ανώνυμος 19 Σεπτεμβρίου 2011 12:22 π.μ.
Nai! Egw eimai!!!!!!!!!!
Me vrhkes!
Alla den einai "kapws" h erwthsh otan ginetai anwnyma?
Kai den phga me ton "Perisso" alla me to KKE...
(twra to eida pws yphrxe sxolio pou me aforouse...)

Ανώνυμος είπε...

Ρε φιλε ολα καλα κι ολα ωραια οσα λες. Θα με περασεις για ΚΟΕιτη αλλα ειμαι 19αρης ανενταχτος. Γιατι να σπαταλας μερες ολοκληρες να κραζεις την υπολοιπη αριστερα διπλα σου; Δε σου λεω οτι δεν ειναι αξιοι κραξιματος, ειναι και παραειναι, ΟΛΟΙ, και οι Συριζαιοι και οι 'Ανταρτες' ακομα και σεις. ΟΛΟΙ. Ομως, μια μεγαλη πλειοψηφια απο ολους οσους ανεφερες θελει να φερει την κομμουνιστικη αλλαγη στην κοινωνια μας. Γιατι δε γινεται να συμβαλλουμε ολοι προς τα εκει; Δηλαδη εσυ που ξερεις 10.000 πραματα παραπανω απο εμενα, γιατι δε βαζεις ποτε νερο στο κρασι σου στο θεμα συμπορευσης-ενοτητας; Θα μου πεις οι Συριζαιοι ειναι οπορτουνιστες. Ε ναι ειναι και οπορτουνιστες. Αλλα προτιμας ΠΑΣΟΚους; Φασιστες και Φασιστοειδη; Εχω χασει πληρως την οποια αισιοδοξια ειχα. Θα ηθελα την γνωμη σου.
Ευχαριστω για το χρονο σου

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο αλλα ξερει κανεις τι ελεγαν οι θεσεις του ΔΗΚΚΙ τοτε που συνεργαζοταν με ΚΚΕ πριν μπει στο ΣΥΡΙΖΑ?

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ επαναστατικό κόμμα??? Και μάλιστα συνεπές??????????

Ανώνυμος είπε...

το κκε επαναστατιο κομμα και μαλιστα συνεπες.
το μονο κομμα που εχει ιστορια και εμπειρια, για τις αλλες ομαδουλες ας περιοριστουν στον πετροπολεμο με τα ματ. Μεχρι εκει φτανει η επανασταση τους και σε κατι βιλες αμαλια...
ταυτοχρονα βεβαια διωχνουν και τον ελαχιστο κοσμο που προσπαθει να δει τι ειναι απεργεια, πορεια να δει οτι υπαρχουν και αλλοι γυρω του που αγωνιζονται.
Για να το κανω φραγκοδιφραγκα αριστερο χερι του συστηματος, το δεξι το ξερετε.

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες την ΤΟΕ ( Τροτσκιστική Ομάδα Ελλάδας ).Είναι το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Κομμουνιστικής Ένωσης ( 4ο διεθνιστικής ).

φίλος από τα παλιά

Δημήτρης είπε...

Μιας και ξέρετε τόσα πολλά και δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε απο 'μάς τους Μ-Λ ΚΚΕδες που λέτε, σας προσκαλούμε σε ανοιχτή ή κλειστή συζήτηση, με ή χωρίς τήρηση πρακτικών για οποιαδήποτε θέματα πολιτικά θέλετε να συζητήσουμε! Καθορίζετε την ατζέντα και το χρόνο κι εμείς καθορίζουμε το τόπο. Τόσο απλά! Αναμένουμε να δεχτείτε!
Αλλιώς ΚΟ ΚΟ ΚΟ!

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/01/blog-post_99.html#more